Microsoft este anchetata in SUA, fiind suspectata ca a incercat sa mituiasca mai multe personalitati, inclusiv oficialitati guvernamentali din Romania, Italia si China, pentru a obtine contracte. Fostul sef al Microsoft Romania, Silviu Hotaran, nu crede in veridicitatea acuzatiilor.
Contracte semnate in 2008 si 2009
In anii 2008 si 2009 s-au semnat acte aditionale si contracte cu Microsoft si partenerii sai in valoare de 104 milioane de euro si 58 milioane de dolari, potrivit datelor ZF si Mediafax, dar si a datelor puse la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor.
Asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant) a fost castigatorul contractului de 104 mil. euro a fost
Furnizorul de aplicatii software si servicii IT D-Con.Net (Elvetia) a achizitionat integral, in decembrie 2009, societatea D.I.M. Soft SRL cu 3,075 milioane de euro.Ioan Ardelean, Andrei Iliescu si Adrian Ujeniuc, fostii asociati ai D.I.M. Soft, au incasat fiecare suma de 1,025 milioane de euro in urma cedarii partilor sociale catre D-Con.Net AG, conform datelor publicate in Monitorul Oficial.
Silviu Hotaran: „Noi credeam in alte valori”
Contactat de Business24, Silviu Hotaran, sef al Microsoft Romania in perioada 1996-2004 si 2007-2008, nu crede ca acuzatiile sunt valabile. El mentioneaza ca, in perioada in care a condus filiala din Romania a gigantului IT, a insistat foarte mult pe etica in business si a vrut sa ofere un exemplu personal.
„Am avut grija, in toata perioada respectiva, sa dam exemplul personal si sa ne asumam misiunea pe care am promovat-o, in mod oficial. Pe site-ul companiei sunt cuvinte cheie, ca profesionalism, onestitate si satisfactia clientului si a partenerului de afaceri. Nu sunt vorbe goale, ci valorile noastre, in care am crezut. Prioritatea noastra a fost sa dam exemplu personal, la nivel de oameni si la nivel de Microsoft Romania, cel putin cat am fost eu acolo”, a spus fostul sef Microsoft Romania.
El aminteste ca au existat foarte multe zvonuri legate de domeniul IT si regreta ca acum a venit si randul Microsoft, companie al carui nume nu a fost asociat cu niciun scandal de amploare, pana acum.
Mita ar fi avut o valoare de cateva milioane de dolari
Mita ar fi fost de cateva milioane de dolari, potrivit mesajului transmis de WSJ Ministerului Comunicatiilor, mesaj care a fost retransmis catre media de institutie.
„Va scriu in numele publicatiei Wall Street Journal, care m-a rugat sa obtin reactii din partea autoritatilor din Romania pentru o ancheta jurnalistica la care lucreaza. Este vorba despre un presupus act de coruptie care ar putea implica Ministerul Comunicatiilor.
Potrivit informatiilor obtinute de jurnalistii de la Wall Street Journal, compania Microsoft Romania ar fi folosit o firma (…) ca intermediar pentru a plati mita in numele sau cu scopul de a obtine, in 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia incheiat in 2004, in valoare de 54,5 milioane de dolari).
Potrivit acelorasi informatii neconfirmate, firma ar fi cumparat licente de la Microsoft cu o reducere de 62% si apoi le-ar fi revandut ministerului, dar la un pret in care nu se regasea aceasta reducere, iar o parte din diferenta de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului”, conform solicitarii transmise de WSJ catre minister.
Din raspunsul transmis de MSI catre WSJ rezulta ca suspiciunile nu sunt confirmate de datele din arhiva ministerului.
„Am verificat intern datele transmise de dumneavoastra si, din inregistrarile noastre oficiale, reiese ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu a incheiat in anul 2008 contractul la care v-ati referit.
Exista un contract incheiat in 2009 cu un consortiu de firme, insa este important sa precizam ca sumele pe care le-ati mentionat in solicitarea dvs, nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aceste firme. Totodata, este important sa subliniem ca, in relatiile ministerului cu furnizorii, nu cunoastem si nu ne sunt furnizate informatii despre eventualele discount-uri pe care acestia le au in relatia lor cu partenerii.
In documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat intr-un contract o suma similara cu ce ne-ati transmis dvs, insa este vorba de o alta firma, nu de aceea la care va refereati. Precizam ca suma respectiva nu a fost achitata de catre minister (din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare), factura fiind stornata cu acordul firmei cu care se incheiase contractul”, conform raspunsului transmis de MSI publicatiei americane.
Microsoft iese sifonat
Chiar daca acuzatiile se vor dovedi a fi nefondate, imaginea Microsoft este sifonata, in urma acestui scandal. Oficialii companiei au reactionat si au mentionat ca iau in serios acuzatiile si ca vor coopera cu autoritatile.
John Frank, vicepresedinte insarcinat cu chestiuni juridice la Microsoft, a mai spus ca nu poate comenta pe marginea anchetelor aflate in curs, dar a mentionat ca, „intr-un grup de talia noastra, acuzatii de aceasta natura sunt formulate din cand in cand”.
Autoritatile americane cerceteaza perioada 2008-2009, interval in care Ministerul Comunicatiilor a fost condus de Karoly Borbely, de la UDMR si Gabriel Sandu, din partea PDL.
In acelasi interval Microsoft Romania a fost condus de Silviu Hotaran si Calin Tatomir. Hotaran i-a predat stafeta lui Calin Tatomir pe 15 octombrie 2008. Acesta din urma a fost CEO la Microsoft Romania pana la data de 19 octombrie 2010.