Crima organizata din Politie (II)

Politia si Finantele au vandut marfa confisacata unei firme fantoma

La Constanta exista o politie paralela, ca in Chicago deceniului trei, ca in Basarabia si Rusia zilelor noastre. In ziarul de ieri, va aratam cam care este structura organizatiei criminale „interne”, precum si cateva dintre modalitatile de strangere a fondurilor. Va numeam si doi protectori notorii: Dragos Constantinescu si Dorin Marian. Acum, la Constanta este o echipa a Grupului de Control al ministrului Dudu Ionescu. Ofiterii ancheteaza relatiile dintre generalul Bogdan, consilierul Sarbu si capitanul Pesterau (suspendati din functii de ministru) si lumea interlopa.

In sprijinul acestei anchete, noi am prezentat nume, date si fapte culese din investigatiile jurnalistice. In continuare, va vom relata succint un caz clasic de inalta coruptie – organizata dupa reguli militare – care dovedeste fara putinta de tagada ce se intampla atunci cand o institutie puternica si respectabila, precum Politia, este folosita fatis de lumea interlopa. Acest caz se afla inca din ziua de 11 ianuarie 2000 in atentia generalului Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare. Nici pana azi, Parchetul Militar nu a terminat cercetarile, desi probatoriul este relativ simplu si evident.

Aurel Dragoman, fostul director adjunct al Vamii Constanta, a fost pus sub invinuire in dosarul penal 1296/P/99, pentru abuz in serviciu. Arestarea sa a starnit la acea vreme strasnice controverse si suspiciuni, exploatate de presa, privind corectitudinea anchetei. Departe de ne pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei lui Dragoman, nu putem evita ilegalitati flagrante comise in aceasta speta. Potrivit datelor aflate si in posesia procurorilor militari, un lucru e cert: politisti din Constanta au furat patru containere cu tigari si, incalcand toate legile si regulamentele in vigoare, le-au vandut, la licitatie, unei firme-fantoma. Cu bani-pesin, platiti pe loc. Iar firma pagubasa se plange in zadar statului roman, cerand restituirea marfii care… a fost papata. Alo, Parchetul Mlitar, se aude?

Dragoman reclama ca, in repetate randuri, capitanul Grigore Pesterau (sofer facut cu pile ofiter de economic) i-a cerut sa-l ajute sa scoata din vama marfa indisponibilizata. Ofiterul i-a explicat vamesului ca este protejat de (pe atunci) colonelul Bogdan, protejat, la randul sau, al fiului presedintelui Constantinescu. Cum erau notorii chefurile lui Bogdan cu Dragos Constantinescu si Dorin Marian, iar colonelul primea misiuni direct de la Cotroceni, explicatia era plauzibila. Dragoman n-a cedat, insa, presiunilor, motiv pentru care Pesterau si Bogdan i-au inscenat un dosar penal, sub acuzatia ca ar fi acceptat cu buna stiinta documente vamale false pentru reexportarea a patru containere cu tigari din import.

In realitate, cele patru containere se aflau in tranzit, de la Fabrica de tutun Reemtsma (Ukraina) catre firma H.F. & Ph.F (Germania), cu tranzit prin Portul Constanta si destinatie finala Burgas – Bulgaria. Conosamentul de serviciu, ce insotea marfa la transbordare, a fost completat gresit la plecare dar, intre timp, eroarea a fost remediata. A fost emis un nou conosament (greseala nefiind grava, insa destul de frecventa in practica comerciala), insa, intre timp, marfa descarcata a fost retinuta, pe 01.03.1999, de Politia Constanta, mai exact de Pesterau. Sarcina politiei era ca preia in custodie marfa, pana cand instanta de judecata stabileste care-i va fi soarta, dupa ce proprietarul marfii rectifica eroarea si i se stabileste – sau nu – buna credinta. Dar ce face Pesterau? Pe 1 martie, marfa este incarcata in camionul 6-CT-3512 (la ridicare, in rubrica „agent economic” figureaza… Politia Constanta) si depusa, o zi mai tarziu, la firma SC Traian SA Constanta.

Nicoleta Bulgaru

Nicoleta Bulgaru

Directia Generala a Vamilor, prin adresa 5981 din 2 martie 1999, sesizeaza Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta ca marfurile au fost ridicate „fara intocmirea documentelor cerute de lege”. DGV cere „a se verifica legalitatea actiunii IJP Constanta”. Nici un raspuns de la Parchet, iar marfa e vanduta, prin licitatie, firmei SC Queen Monaco Group SRL, despre care surse din interiorul comunitatii de informatii (confirmate de datele de la Registrul Comertului) afirma ca este o firma fantoma. Atentie! Politia Constanta si Directia Generala a Finantelor Publice Constanta au vandut marfa indisponibilizata de statul roman unei firme fantoma, la licitatie. Iar banii au fost adusi, fara exagerare, in doua geamantane. Iar pretul stabilit pentru un pachet de tigari era de 1.800 lei. Statul a incasat opt miliarde, cand valoarea reala a tigarilor pe piata era de 26 miliarde! Puscaria, domnilor, in spatele acestei afaceri se intrevad catusele si gratiile! O perioada, Dragoman a stat arestat, in baza unui mandat atacabil procedural, eliberat de procuroarea Nicoleta Bulgaru, despre care toata Constanta stie ca intretine cu Pesterau „relatii neprincipiale”, asa cum le numeste, in sesizarea penala, fostul vames. El inca asteapta rezultatul plangerii formulate prin aparatorul ales, general (r) Tudor Amza. Apoi, poate, va vorbi mai multe. In numarul de maine al ziarului nostru, noi amanunte despre „politia paralela” de la Constanta.

Fierbe Constanta

Dezvaluirile despre politia paralela care s-a dezvoltat in jurul Inspectoratului Judetean, sub ocrotirea generalului Bogdan, a consilierului ministerial Sarbu si a capitanului Pesterau, au dat curaj ofiterilor care abia asteapta ca anchetatorii Grupului de Control sa le asculte pasurile. Prin grija ofiterilor cinstiti, am aflat de un dosar penal interesant, aflat in parohia generalului Dan Voinea, seful Parchetelor Militare.

Acest dosar a avut ca punct de pornire plangerea penala a lui Aurel Dragoman, fostul sef-adjunct al Vamii Port Constanta. Acestuia, capitanul Pesterau, cu sprijinul procuroarei Nicoleta Bulgaru si a unor subordonati i-a inscenat un dosar de abuz in serviciu, in anul 1999. In replica, la inceputul anului acesta, fostul vames a dezvaluit procurorilor militari maniera oneroasa prin care politistii faceau cadou, prin licitatii contestabile, cantitati uriase de marfuri unor firme-fantoma.

El a relatat cazul celor patru containere de tigari vandute, prin Directia Financiara Constanta, firmei fantoma Queen Monaco Group, din Bucuresti. Aceasta firma nici nu e inscrisa la Registrul Comertului, dar a cumparat cu 8 miliarde lei tigari ce valorau pe piata 26 miliarde. Tranzactia a fost efectuata cu bani-pesin, adusi cu geamantanele. Sesizarea Directiei Generale a Vamilor catre Parchetul Curtii de Apel Constanta a ramas fara raspuns. Acum, o echipa de anchetatori trimisa de ministrul de interne incearca sa faca lumina in problema politiei paralele creata cu sprijin politic la Constanta. Pe de alta parte, seful procurorilor militari, generalul Dan Voinea, are datoria de a se interesa de lucrarea penala aflata, impreuna cu altle de acest gen, in sertarele subordonatilor sai.

Valentin ZASCHIEVICI