Pentru a scăpa de plata impozitului pe profit, societatea care a câştigat contracte cu statul de 300 milioane de euro a intrat în cârdăşie cu firmele „fantomă” ale rromilor din Sinteşti.
Şefa celei mai cunoscute firme de IT româneşti, Irina Socol, a fost arestată pentru 30 de zile în dosarul SIVECO. Socol a fost dusă la Tribunalul Bucureşti împreună cu directoarea comercială, Aurora Ecaterina Crusti, arestată în aceeaşi cauză. Potrivit anchetatorilor, cele două au contractat, în fals, zeci de firme „fantomă”. Printre ele, una din Sinteşti care se ocupă cu comerţul de fier vechi. Scopul contractelor era de a testa şi vinde programe informatice. În realitate, firma din Sinteşti era condusă de o femeie analfabetă. Altfel spus, o societate care colectează fier vechi, Eurovip, testa programe informatice.
„De la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 de lei, plus TVA în cuantum de 475.137 de lei. Societatea Eurovip a avut ca administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească”, se arată în documentele procurorilor care au cerut arestarea celor două. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Siveco au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice.
Afaceri cu un zidar
În alte cazuri, Siveco a raportat contracte fictive încheiate cu firma lui Dumitru Constantinescu, fost ofiţer de Securitate şi a lui Nicuşor Dincă, care este zidar. Aceştia au declarat că nu au avut nicio relaţie comercială cu Siveco.
Irina Socol a intrat în industria IT înainte de 1989, pe când lucra la institutul lui Ceauşescu care se ocupa de calculatoare şi informatică. În 2013, Siveco a avut afaceri de 65 de milioane de euro şi 1.000 de angajaţi.