„Maladia Puwak” a atins si un important membru al Guvernului Tariceanu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, prieten intim si partener de afaceri al premierului, ar putea da, in curand, explicatii procurorilor de la PNA, singura institutie abilitata sa ancheteze deturnarile de fonduri europene.
Pana acum, Politia si Oficiul Roman al Drepturilor de Autor (ORDA) au demonstrat ca una dintre firmele lui Vladescu s-a facut vinovata de piraterie software.
Lucrurile devin insa si mai grave daca avem in vedere faptul ca societatea ministrului de Finante a beneficiat de fonduri Phare, in valoare de 50.000 de euro, in vederea realizarii a trei noi produse software pentru administrarea activitatii medicale.
Dar fondurile europene nu ar fi fost folosite conform destinatiei, atata vreme cat cele trei programe prezentate ca noi sunt cvasicopii ale unora deja existente.
In decembrie 2004, Omnis Group a adresat o plangere Oficiului Roman al Drepturilor de Autor, Inspectoratului General de Politie (IGP) si Inspectoratului General pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei (IGCTI).
Sesizarea se referea la faptul ca Romanian Soft Company – firma actualului ministru de Finante – a afisat pe propriul site copii ale sistemelor Isis si Isis.net, sisteme protejate sub drepturi de autor de catre Omnis Group.
In plus, sistemele afisate pe site-ul firmei acuzate de furt nu figureaza ca fiind inregistrate in Registrul Programelor pentru Calculator al ORDA.
Sebastian Vladescu a infiintat Romanian Soft Company in anul 2000, sereleul functionand cu un angajat in 2001 si cu doi angajati in 2002, cand Romanian Soft Company a beneficiat de fonduri Phare in valoare de 50.000 de euro – asa cum rezulta de pe site-ul Ministerului Integrarii Europene.
Proiectul, a carui finantare a fost obtinuta, a fost intitulat „Dezvoltarea si comercializarea a trei noi produse software”.
Aceste trei noi produse software au fost realizate abia din anul 2003, cand firma dlui Vladescu i-a angajat pe Dragos Saracu si Irinel Lupei, angajati pana la data respectiva ai Omnis Group, persoane care avusesera acces nerestrictionat la sursa de cod a sistemelor Isis si Isis.net, sursa cod inscrisa la ORDA incepand cu noiembrie 2001.
Cei de la Omnis Group considera ca programele care le-au fost piratate au fost prezentate drept produs al fondurilor Phare si s-au adresat IGP, ORDA si IGCTI, apreciind ca „fondurile europene in cauza au fost folosite ca suport intr-un caz flagrant de frauda a drepturilor intelectuale”.
ORDA a realizat o constatare tehnico-stiintifica si a stabilit ca „programele pentru calculator Ares.net, Care.net si Ambulance, realizate de catre SC Romanian Soft Company SRL, contin parti semnificative copiate din programul Isis.net, realizat de catre SC Omnis Group SRL”.
De asemenea, constatand „indicii privind incalcarea legislatiei drepturilor de autor prin mai multe activitati, a caror posibila incadrare juridica este de natura penala”, ORDA a trimis dosarul spre solutionare Politiei, respectiv Serviciului de Investigare a Fraudelor.
Acest serviciu a inceput urmarirea penala impotriva lui Saracu Dragos Stefan, analist-programator si sef de proiect in cadrul Romanian Soft Company, dupa care, in mod ciudat, a pasat dosarul Serviciului de Cercetari Penale al Politiei Capitalei, unde zace si in prezent.
Salariatul ministrului de Finante este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de realizare, punere la dispozitia publicului si distribuire a unei opere fara autorizarea sau consimtamantul titularului dreptului de autor.
Un alt fapt deosebit de grav il reprezinta publicarea pe site-ul sereleului domnului ministru a unei liste de clienti, beneficiari ai programelor piratate, printre care si unitati din cadrul Ministerului de Interne, Ministerului Apararii, Primaria Sectorului 3, Spitalul de Urgenta din Bucuresti, Spitalul Militar etc.
Unii dintre clientii care figureaza pe site sustin ca nu au avut niciodata de-a face cu firma lui Vladescu, neavand nici un fel de relatii comerciale sau de alta natura.
Alti clienti de pe lista au afirmat ca au achizitionat aplicatiile respective de la firma Medist, unde actionar este fosta sotie a dlui ministru, acesta fiind insa unul dintre administratorii firmei Medist.
In prezent, organele de politie urmeaza sa identifice clientii sereleului ministrului, dar si pe cei ai firmei fostei sale sotii, clienti care au achizitionat programele respective si care, se pare, sunt in principal unitati bugetare.
Acest lucru este necesar inclusiv in vederea stabilirii cuantumului prejudiciului material adus firmei Omnis Group, prejudiciu evaluat prealabil la suma de 7,2 milioane de euro.
Firma prejudiciata a sesizat acest caz domnului Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, care s-a declarat interesat de evolutia cazului.
De asemenea, o scrisoare deschisa i-a fost trimisa premierului Calin Popescu Tariceanu, fost asociat cu Sebastian Vladescu in mai multe firme si care l-a propulsat pe acesta in mai multe functii-cheie:
reprezentant al Guvernului Romaniei in Consiliul de Administratie al Petrom SA – ianuarie 2005 si presedintele Comisiei de Supraveghere a Bancii Comerciale Romane – aprilie 2005.