Editorial

KoCo – ‘Războiul tăcut – introducere în universul informaţiilor’ (publicata de SRI) Cartea se găseşte pe piaţă, este extrem de căutată şi a fost în trei ediţii epuizată în Statele Unite ale Americii, zice Coldea care “Acum mi se pare îmbătrânit, preocupat, măcinat de ceva” … de Kovesi si Microsoft … si altii/altele … la care vom reveni

http://www.dcnews.ro/victor-ciutacu-despre-florian-coldea-sri-mi-se-pare-preocupat-macinat-de-ceva_467050.html

http://www.dcnews.ro/florian-coldea-victor-ciutacu-interviu-acordat-in-2008-lui-victor-ciutacu-la-vorbe-grele_466501.html

A fost prima și singura dată când Florian Coldea a apărut live în fața camerelor de filmat, într-un  interviu. Victor Ciutacu a povestit cum l-a perceput, la acea vreme, pe șeful interimar al SRI.

Întrebat de DC News ce diferențe există între Florian Coldea din 2008 și Florian Coldea din 2015, jurnalistul a spus: „E greu de caracterizat un om după o întâlnire. Atunci era proaspăt, dornic să demonstreze, să se impună. Acum mi se pare îmbătrânit, preocupat, măcinat de ceva. E clar că, oricât ar încerca să se stăpânească, nu-i e bine. N-am eu valențe de psiholog, dar inclusiv cititul de pe foaie, la care nu excelează, trădează o anumită nesiguranță”.

De asemenea, Victor Ciutacu spune că dacă în 2008, în cadrul singurului interviu pe care l-a acordat, Florian Coldea părea dornic să se impună. În schimb, acum lucrurile stau diferit.

„Nu cred că mai are nevoie (n.r. – să se impună). Acum se luptă să supraviețuiască. Oricât de confortabilă e căderea paralelă a Elenei Udrea, tot îl afectează acuzațiile. Și, mai ales, faptul că Traian Băsescu a admis ieri ca-l informase Elena Udrea despre presupusele sale abuzuri”, ne-a mai spus Victor Ciutacu.

V. Ciutacu: Adică un serviciu de informaţii lansează o carte la Târgul de Carte?! E o chestiune interesantă, da.

F. Coldea: Vă vine să credeţi sau nu, este chiar o premieră, cel puţin în România, când la iniţiativa Directorului Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, alături de Directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Răzvan Ungureanu, a fost făcută prezentarea publică a acestei cărţi, care este practic un manual de informaţii.

V. Ciutacu: ‘Războiul tăcut – introducere în universul informaţiilor’. Mai ţineţi-o un pic către cameră! Hai, că-i fac eu reclamă! N-am nicio problemă, trec eu pe la casierie. Cartea asta se găseşte în librării?

F. Coldea: Cartea se găseşte pe piaţă, este extrem de căutată şi a fost în trei ediţii epuizată în Statele Unite ale Americii, este considerată o carte de referinţă, cu atât mai mult pe piaţa noastră cred că va avea mare trecere – vreau să subliniez o chestiune – nu doar pentru cei interesaţi de serviciile secrete de informaţii sau nu doar, mai precis, pentru ofiţeri ai serviciilor de informaţii din România. Este extrem de bună pentru toţi cei care vehiculează informaţii, mă refer şi la jurnalişti, şi la beneficiarii informaţiilor şi aşa mai departe. Este vorba, până la urmă, despre a înţelege o cultură de securitate care în continuare în România lipseşte foarte mult, şi asupra acestui aspect aş vrea, poate, câteodată să revenim şi să facem o dezbatere mai largă, pentru că e o chestiune care ne interesează foarte mult.