Editorial

Stimata Doamna Procuror Sef Serviciu MIHAELA MORARU IORGA, apelati la FBI-DCCO : “În cadrul acestei unităţi are loc schimbul de informaţii (inca din 2006 n.r.) dintre ofiţerii de poliţie români şi agenţii FBI în cazurile comune care privesc investigarea unor activităţi de criminalitate informatică, identificarea victimelor şi obţinerea de la acestea în timp real a plângerilor, precum şi schimbul de documente probatorii”, in vederea finalizarii cu celeritate a investigatiilor pe care DNA si MAI le fac incepind din anul 2004 pina in prezent.

“După întâlnirea de la MAI, directorul FBI a vizitat sediul task-force-ului FBI-DCCO, care funcţionează din anul 2006 în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În cadrul acestei unităţi are loc schimbul de informaţii dintre ofiţerii de poliţie români şi agenţii FBI în cazurile comune care privesc investigarea unor activităţi de criminalitate informatică, identificarea victimelor şi obţinerea de la acestea în timp real a plângerilor, precum şi schimbul de documente probatorii.”

Directorul FBI, James Comey, s-a întâlnit, marţi, la Bucureşti, cu procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef interimar al DIICOT, Giorgiana Hossu, între subiectele abordate de cei patru fiind proiectele comune aflate în derulare.

“Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre. (…)”

“Ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii şi din serviciile de informaţii din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalităţii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania.”

La finalul întrevederii, James Comey i-a oferit procurorului şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, Ioana Albani, o plachetă, „în semn de recunoaştere a contribuţiei în combaterea criminalităţii informatice transfrontaliere”.

Comey a adăugat că, totodată, “mulţi ofiţeri români s-au pregătit la Academia Internaţională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta”. Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii.

Budapesta, 23 noiembrie 2001
Consiliul Europei Conventie din 23/11/2001 privind criminalitatea informatică
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 343 din 20/04/2004
Seria Tratatelor Europene nr. 185 

ARTICOLUL 12

Răspunderea persoanelor juridice

1. Fiecare parte va adopta măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru ca persoanele juridice (Microsoft n.r.) să poată fi trase la răspundere pentru infracţiunile stabilite in aplicarea prezentei convenţii, atunci cind acestea sunt comise pe cont propriu de către orice persoană fizică care acţionează fie individual, fie in calitate de membru al unui organ al persoanei juridice, care exercită o funcţie de conducere in cadrul acesteia, avand la bază (Silviu Hotaran, Ovidiu Artopolescu, Ionut Lopatan, Sorin Eftene, etc.): 

a) o calitate de reprezentare a persoanei juridice;

b) puterea de luare a deciziilor in numele persoanei juridice;

c) puterea de a exercita controlul in cadrul persoanei juridice.

2. Cu excepţia cazurilor deja prevăzute la paragraful 1 al prezentului articol, fiecare parte va adopta măsurile care se dovedesc necesare pentru a se asigura că o persoană juridică poate fi trasă la răspundere atunci cand absenţa supravegherii sau a controlului din partea persoanei fizice menţionate la paragraful 1 a permis comiterea infracţiunilor stabilite in aplicarea prezentei convenţii pentru numita persoană juridică de către o persoană fizică care acţionează sub autoritatea acesteia.

3.In funcţie de principiile juridice ale părţii, răspunderea unei persoane juridice poate fi penală, civilă sau administrativă.

4. Această răspundere va fi stabilită fără a prejudicia răspunderea penală a persoanelor fizice care au comis infracţiunea.